Τα μυστικά για μια επιτυχημένη σχολική χρονιά

Γράφει η Μαρία Μενοίκου

Σύμβουλος Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης

Τηλέφωνο: +357 7000 7888

E-mail: info@menicoumaria.com    | Website: https://menicoumaria.com

Facebook: www.facebook.com/MenicouMaria 

Twitter: https://twitter.com/MariaMenicou  

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mariamenicou

Τι είναι αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε εμείς οι γονείς, αλλά και να μεταφέρουμε και στα παιδιά μας για μια επιτυχημένη νέα σχολική χρονιά;

Εδώ είναι 5 σημεία που καθορίζουν μια επιτυχημένη σχολική χρονιά:

  • Ποιος είναι ο στόχος της χρονιάς;

Είναι διαφορετικό όταν το παιδί μας είναι στις πρώτες τάξεις της δημοτικής εκπαίδευσης, και άλλο να είναι τελειόφοιτο. Είναι όμως σημαντικό να θέσουμε κάποιο στόχο στην χρονιά μας. Ο στόχος πρέπει να τεθεί σε συνεργασία με το παιδί μας, λαμβάνοντας υπόψη σε ποιο στάδιο της εκπαίδευσης βρίσκεται αυτή την χρονιά (τάξη), αλλά και τις ικανότητες του.

  • Σε ποιους τομείς της εκπαίδευσης και ανάπτυξης του παιδιού μας δίνουμε την περισσότερη βαρύτητα και εστίαση μας;

Είναι πολύ πιθανόν το παιδί μας να είναι πιο ικανό σε κάποιους τομείς της εκπαιδευτικής του πορείας, και σε κάποιους άλλους όχι και τόσο. Ας επενδύσουμε λίγο χρόνο να εντοπίσουμε τα μοναδικά ταλέντα και ικανότητες του παιδιού μας, και ας τα ενισχύσουμε. Ας το ενθαρρύνουμε να αναπτύξει τα δικά του μοναδικά ταλέντα και ικανότητες. Αυτό θα του δώσει το αίσθημα της εσωτερικής χαράς και ολοκλήρωσης, αλλά και θα τονώσει την αυτοπεποίθηση του. Εδώ θέλω να τονίσω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ασχολούμαστε με θέματα και ενότητες που μας προσφέρει το σχολικό πρόγραμμα και στα οποία δεν έχουμε ιδιαίτερη κλίση ή ταλέντο. Τουναντίον, ενθαρρύνουμε και ενδυναμώνουμε το παιδί μας στο να το καλύψει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.  Άλλωστε, η γνώση είναι ενδυνάμωση – δύναμη και κυριαρχία!

  • Πειθαρχία

Μια λέξη συνδεδεμένη, τουλάχιστο στο δικό μου μυαλό με την έκφραση «στρατιωτική πειθαρχία». Και όμως, αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος! Πειθαρχία δεν είναι να υπακούμε σε εντολή κάποιου, αλλά να υπάκουμε στην εντολή που εμείς δίνουμε στον εαυτό μας. Και αυτό είναι που πρέπει να μεταφέρουμε στο παιδί μας. Το ίδιο, αφού θέσει τον στόχο της σχολικής χρόνιας, να κρατήσει τον εαυτό του πειθαρχημένο στο να ακολουθήσει το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες που θα το φέρουν στην δική του επιτυχία.

  • Ποια είναι η ανταμοιβή του παιδιού μας;

Ναι, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας. Η ανταμοιβή σε ελεύθερο χρόνο. Τα παιδιά, σε όποιο στάδιο της εκπαίδευση και να βρίσκονται, είναι και παραμένουν παιδιά. Είναι σημαντικό για την ψυχική τους ισορροπία, την εσωτερική χαρά και την καλύτερη απόδοση στο σχολείο και στις δραστηριότητες τους, να έχουν ελεύθερο χρόνο. Είναι σημαντικό να τα ενθαρρύνουμε σε δραστηριότητες και σε επαφή με τη φύση. Η φύση έχει την δύναμη να γαληνεύει το μυαλό, να γεμίζει την ψυχή με ελπίδα και χρώμα, αλλά και να μας γειώνει. 

  • Πώς διαχειριζόμαστε την πιθανή αποτυχία;

Και ποιος δεν είχε αμέτρητες αποτυχίες!!! Εγώ; Αμέτρητες!!! Αυτό ακριβώς πρέπει να περάσουμε και στα παιδιά μας: ότι η αποτυχία είναι πάντοτε μέρος της πορείας μας για επιτυχία. Μια αποτυχία, δύο, αλλά και τρεις δεν μας καθορίζουν!!! Αποτυχημένος είναι αυτός που παραιτείται, σταματά και παραδίδεται. Και φυσικά αυτό δεν είναι η επιλογή που έχει ο επιτυχημένος…

Τα πιο πάνω είναι 5 πυλώνες επιτυχίας!  Θέλω όμως να τονίσω τον ρόλο μας ως γονείς και ως πρότυπα που διατελούμε στον κόσμο των παιδιών μας… Ας εφαρμόσουμε εμείς αυτούς τους πέντε πυλώνες και ας διδάξουμε τα παιδιά μας τα πιο πάνω μέσα από το δικό μας παράδειγμα και όχι μέσα από τον λόγο μας.

Είναι αρκετά τα σημεία που σε αυτό το άρθρο δεν έχουν καλυφτεί ή στα οποία θα μπορούσα να επεκταθώ, αλλά και που το κάθε παιδί είναι μοναδικά διαφορετικό και ξεχωριστό. Δίνω κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα σε κάθε παιδί και στα δεδομένα του.

Είμαι στην διάθεση σας για ερωτήσεις ή και ακόμα για μια δωρεάν συνάντηση γνωριμίας.

Για την επιτυχία σου!

Ακούστε τις ραδιοφωνικές εκπομπές της Μαρίας με τα ακόλουθα θέματα:

Συναισθήματα

Τα συναισθήματα είναι πολύ σημαντικά.  Είναι η ένδειξη που μας καθοδήγα στο να κατανοήσουμε πως κρινόμαστε σε σχέση με την πορεία μας στη ζωή.
https://youtu.be/XsJYoGVezpc

Κουτσομπολιό (τηλεοπτική εκπομπή)

Κουτσομπολιό,  πώς μπορώ να το διαχειριστώ και τι πρέπει να γνωρίζω; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε στη ραδιοφωνική εκπομπή

https://youtu.be/PXVxEfIzyl8

Ποιους έχω συναντήσει και τι έχω μάθει στο φεστιβάλ κινηματογράφου και μουσικής στην Ischia – Ιταλία

Το ταξίδι μου στην Ισκια της Ιταλίας μου έχει δώσει την ευκαιρία να γνωρίσω προσωπικά μεγάλους αστέρες του κινηματογράφου και της μουσικής.  Τι έχω μάθει;

https://youtu.be/u2aYYKexEpE

Γαλήνη, αυτοέλεγχος και ηρεμία

Τι είναι πραγματικά η εσωτερική γαλήνη, ο αυτοέλεγχος και η ηρεμία;  Σας παραθέτω απόσπασμα από το βιβλίο του James Allen «As a man thinkth» :

“Ο δυνατός, γαλήνιος άνθρωπος είναι πάντοτε αγαπητός και χαίρει σεβασμού. Μοιάζει με δέντρο στην κατάξερη γη που με τη σκιά του προσφέρει ανακούφιση. Μοιάζει με βράχο που στο ξέσπασμα της καταιγίδας προσφέρει καταφύγιο.”

Περισσότερα στη ραδιοφωνική εκπομπή

https://youtu.be/iRWNUmw8G-0

Συγχώρεση

Συγχώρεση είναι η αλλαγή στην αντίληψή μου, η οποία αφαιρεί ένα δικό μου εμπόδιο, από την  συναιτιότητά μου στην παρουσία της αγάπης … ας ακούσουμε περισσότερα για αυτό το θέμα

https://youtu.be/yW7APSdZGMI

Αποφάσεις και Επιλογές

Η κάθε απόφαση και επιλογή μας, μας οδηγεί σε νέες ευκαιρίες στη ζωή μας.  Πως μπορώ να παίρνω αποφάσεις και να επιλέγω με γνώμονα το δικό μου καλό;

https://youtu.be/jWEvdc_rjuY

Εγγραφείτε στο newsletter δωρεάν για να ενημερώνεστε για όλες τις δράσεις και τα νέα μας