Μάθετε στο παιδί σας να προστατεύει τον εαυτό του!!!

Γράφει η Έρμα Μαλεκκίδου Αυγουστή,

Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος

 

 

Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα «θηράματα» για τους εγκληματίες. Ο λόγος είναι γιατί ένα παιδί είναι πιο απονήρευτο και πείθεται πιο εύκολα, γεγονός που καθιστά εύκολο να το εξαπατήσει κάποιος. Οι παιδόφιλοι μπορούν να βρεθούν στα πιο απροσδόκητα σημεία και περιστάσεις. Δεν κρύβονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μερικοί από αυτούς κρύβονται πίσω από την τεχνολογία, από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού τους. Χρησιμοποιούν τη δύναμη αλλά και την ανωνυμία του διαδικτύου για να κάνουν πιο εύκολα τη «δουλειά» τους. Είναι μεγάλη ευθύνη να προστατεύονται τα παιδιά από ξένους κινδύνους.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ακολουθούμε παντού το παιδί μας για να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά του. Αντ’ αυτού, πρέπει να το διδάξουμε πως να αποφεύγει τον κίνδυνο των αγνώστων. Με αυτό τον τρόπο, δεν χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνιση για να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά του.

Όταν θέλετε το παιδί σας να είναι ασφαλή από «κακούς» αγνώστους, μην είστε ικανοποιημένοι με ένα απλό «μη μιλάτε ποτέ σ’ έναν άγνωστο». Σίγουρα, αυτό είναι κάτι που πάντα λέμε στο παιδί μας, αλλά λέγοντας του αυτό, του έχουμε δώσει άραγε τις κατάλληλες οδηγίες; Μήπως απλά μοιραστήκαμε μια συμβουλή μαζί του; Θα πρέπει να του πούμε περισσότερα από αυτό, διότι ένας δάσκαλος την πρώτη ημέρα στο σχολείο είναι ξένος. Εξηγήστε στο παιδί τι σημαίνει «ξένος». Δώστε του ένα ειλικρινή και κατανοητό ορισμό και κυρίως δώστε παραδείγματα των κακών τύπων αγνώστων.

Το παιδί σας, σας βλέπει να μιλάτε σε ξένους όλη την ώρα, σε ένα κατάστημα, στο περίπτερο, στην υπεραγορά κλπ. Ίσως πρέπει να διδάξουμε το παιδί μας ΠΩΣ να μιλάμε σε ξένους.

Ποιούς κανόνες πρέπει να διδάξουμε στο παιδί με απλή και κατανοητή γλώσσα;

 • ΠΟΤΕ μην παίρνεις τίποτα από έναν ξένο, ακόμα κι αν είναι η αγαπημένη σου σοκολάτα/καραμέλα ή το αγαπημένο σου αναψυκτικό.
 • ΠΟΤΕ μην πηγαίνεις με κάποιον που δεν γνωρίζεις. Να είσαι προσεκτικός αν ο ξένος σου πει ότι ξέρει την μαμά ή τον μπαμπά.
 • Να είσαι πολύ προσεκτικός με έναν ξένο που ζητά τη βοήθειά σου. Μπορεί να σου πει ότι έχασε το σκυλάκι του και χρειάζεται βοήθεια για να το βρει, ίσως έχει και μια φωτογραφία του μαζί. Ακόμη, μπορεί να σου πει ότι δεν μπορεί να βρει το παιδί του. ΠΟΤΕ μην πας με ένα ενήλικα γιατί ζήτησε βοήθεια. Οι ενήλικες ΔΕΝ ζητούν βοήθεια από ένα παιδί.
 • Εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Αν το μυαλό ή το στομάχι σου, σου πει ότι είσαι σε κίνδυνο τρέξε μακριά, φώναξε για να τραβήξεις την προσοχή πάνω σου, κλώτσησε και ΜΗΝ σταματήσεις μέχρι να λάβεις βοήθεια.
 • Διδάξετε στο παιδί πώς να λέει ΟΧΙ. Το ΟΧΙ πρέπει να είναι η απάντηση σε οποιεσδήποτε προσφορές ανεξάρτητα από το πόσο φιλόξενοι ή δελεαστικοί μπορεί να είναι.
 • Οι κακοί άγνωστοι μπορεί να έχουν ωραία εμφάνιση. Μην διδάσκετε στο παιδί ότι οι άγνωστοι με κακό σκοπό μπορεί να είναι άσχημοι ή τρομακτικοί, διότι με την πρώτη ματιά από το παιδί σας και ίσως κι από εσάς μπορεί να φαίνονται καλοί, όμορφοι και καλοντυμένοι. Πρέπει να «από-προγραμματίσετε» το παιδί σας από τις απεικονίσεις της τηλεόρασης των κακών αγνώστων και των παιδόφιλων.
 • Ελέγχετε τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται το παιδί σας. Οι σεξουαλικοί παραβάτες του διαδικτύου είναι τόσο ασταθείς που συνιστάται η δυνατότητα γονεϊκού ελέγχου από τον παροχέα σας. Μην φοβάστε να παρακολουθείτε τη χρήση που κάνει το παιδί σας στο διαδίκτυο και να ελέγχετε συχνά το ιστορικό της συσκευής που χρησιμποποιεί. Εάν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο τότε μιλήστε στο παιδί σας και υπενθυμίστε του τον κίνδυνο των κακών αγνώστων. Η παρεμπόδιση των συνομιλιών και άλλων δυνητικά μη ασφαλών ιστοσελίδων, μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας δεν πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Μην αφήνετε τα πιο μικρά παιδιά να έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο υπνοδωμάτιό τους, διότι εκεί ξεκινάει το πρόβλημα.
 • Αφήστε το με αξιόπιστους ανθρώπους. Εάν όντως χρειάζεστε κάποιον να φροντίσει το παιδί σας αφήστε το με κάποιον που γνωρίζετε προσωπικά πχ. με τον παππού και τη γιαγιά. Εάν απαιτείται νταντά, θα ήταν πολύ βοηθητικό το παιδί σας να γνωρίζει τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης για κάθε ενδεχόμενο. Πείτε του να σας καλέσει στο κινητό αν αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται επίσης ενδελεχής έλεγχος της νταντάς, των πιστοποιητικών της, των βεβαιώσεων από άλλους πελάτες της, από την αστυνομία για το ποινικό της μητρώο κ.τ.λ.
 • Επενδύστε λίγο περισσότερο χρόνο ή και χρήμα. Ενώ οι παραβάτες κάνουν χρήση της τεχνολογίας για να εντοπίσουν την επόμενη λεία τους, εσείς να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία για να προστατεύσετε το παιδί σας. Υπάρχουν συσκευές παρακολούθησης παιδιών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, που θα σας ειδοποιήσουν εάν το παιδί σας ξεπεράσει τα όρια που έχετε ορίσει.
 • Υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να το αρπάξει. Αν γίνει αυτό τότε θα πρέπει να φωνάξει

Κάποιος προσπαθεί να με πάρει!

Βοήθεια αυτός δεν είναι ο μπαμπάς μου!

Κάποιος με απαγάγει!

Αυτή δεν είναι η μητέρα μου!

 • Θα πρέπει να κλωτσά, να δαγκώνει, να ουρλιάζει. Όσο περισσότερο κινείται και στριφογυρίζει, τόσες πιο λίγες πιθανότητες έχει ο κακός άγνωστος να πιάσει το παιδί.
 • Μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στο παιδί αλλά και στον εαυτό σας, ότι δυστυχώς μερικές φορές ο κακός μπορεί να είναι ήδη κάποιο οικείο πρόσωπο, όπως κάποιος φίλος ή μέλος της οικογένειας.

Ο παρουσιαστής της Αμερικανικής τηλεόρασης John Walsh είπε μεταξύ άλλων «Η απαγωγή ενός παιδιού είναι μια τραγωδία. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ή να εκτιμήσει πλήρως το τι περνά ο γονιός σε μια τέτοια στιγμή, εκτός αν έχει αντιμετωπίσει παρόμοια τραγωδία. Κάθε γονέας αποκρίνεται διαφορετικά. Κάθε γονέας αντιμετωπίζει αυτόν τον εφιάλτη με τον καλύτερο τρόπο που ξέρει».

Εγγραφείτε στο newsletter δωρεάν για να ενημερώνεστε για όλες τις δράσεις και τα νέα μας