Η προσαρμογή του παιδιού στο βρεφοκομικό σταθμό

Γράφει η Ελπίδα Γαβριήλ

Νηπιαγωγός, Ιδιοκτήτρια Βρεφοκομικού Σταθμού

 

 

 

 

Πυγμαλίωνος 6,  2042  Στρόβολος

Τηλ. 22 518 800   |    email: asteriatiselpidas@yahoo.com

 

Κάθε αρχή και δύσκολη… Από την άλλη πλευρά, κάθε αντίδραση είναι υγιής και κάθε υποστήριξη προς το παιδί απολύτως αναγκαία. Συνταγές στην παιδαγωγική δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως οι κατάλληλοι χειρισμοί που θα βοηθήσουν ουσιαστικά το παιδί να προσαρμοστεί ομαλά και να ενταχθεί ακίνδυνα στο νέο περιβάλλον.

Κύριο πρότυπο των παιδιών είναι οι ίδιοι τους οι γονείς. Εσείς, λοιπόν, θα πρέπει να μεταφέρετε στο παιδί το μήνυμα για την θετική αλλαγή που συντελείται στην ζωή του, επιστρατεύοντας σταθερότητα, συνέπεια και τρυφερότητα. Τυχόν έκφραση αμφιβολιών, αλλά και συγκινησιακές εξάρσεις μπροστά στο παιδί κατά την φάση της προσαρμογής, θα λειτουργήσουν ανασταλτικά.

Η επίσκεψη με το παιδί στον χώρο του σχολείου προτού ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης, είναι απαραίτητη. Κατά την περίοδο της προσαρμογής, η διακριτική παρουσία ενός οικείου προσώπου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, υποστηρίζει τις εσωτερικές διεργασίες και την προσπάθεια του παιδιού για ενσωμάτωση. Η παραμονή του παιδιού στον σταθμό πρέπει να αυξάνεται σταδιακά, έως ότου το παιδί προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Η αντίδραση του παιδιού είναι σχεδόν δεδομένη, αλλά ταυτόχρονα αναμενόμενη και υγιής. Κάθε αποχωρισμός είναι οδυνηρός, τόσο για τους μικρούς, όσο και για τους μεγάλους. Τα συναισθήματα που εμείς οι ενήλικες επεξεργαζόμαστε με την λογική, το παιδί τα εκφράζει με κλάμα, εφιάλτες, αϋπνίες και πολλές φορές με απροσδόκητη αλλαγή στην συμπεριφορά του. Υπομονή και διάθεση χρόνου στο παιδί είναι τα εφόδια που έχει ο γονέας για να υποστηρίξει ένα νέο μαθητή.

Η περίοδος της προσαρμογής κάποτε περνά και μετά από ένα διάστημα ηρεμίας, εμφανίζονται και πάλι αρνητικές αντιδράσεις. Πρόκειται για την φάση της ουσιαστικής συνειδητοποίησης των νέων δεδομένων. Με τα εφόδια που προαναφέρθηκαν, δηλαδή την υπομονή και την εκχώρηση χρόνου στο παιδί, μπορείτε να αντιμετωπίσετε και αυτή την κατάσταση, η οποία συνήθως διαρκεί μικρότερο διάστημα και εκφράζεται ηπιότερα από τις αντιδράσεις των πρώτων ημερών.

Τα μικροπροβλήματα είναι συχνά. Η σχέση εμπιστοσύνης, η ειλικρίνεια, η αμεσότητα και γενικότερα η καλή συνεργασία γονέων-σχολείου, συμβάλλουν καταλυτικά στην επίλυση τους.

Kαλή σχολική χρονιά σε όλους και κάθε καλό σε εσάς και τα παιδιά σας!

Εγγραφείτε στο newsletter δωρεάν για να ενημερώνεστε για όλες τις δράσεις και τα νέα μας