Απαντήσεις σε 3 ερωτήματα γονέων με παιδιά Α’ Δημοτικού

Γράφει η Τόνια Λοϊζίδου, MSc, CBTdip

Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος

Email: loizidoutonia@yahoo.com

 

Το άγχος δεν κατακλύζει μόνο τα πρωτάκια, αλλά και τους γονείς τους, εφόσον είναι το πρώτο τους παιδί που φοιτά στο δημοτικό σχολείο. Ιδού λοιπόν οι απαντήσεις σε κάποιες πιθανές απορίες.

 

  1. Πώς θα δώσω χρήματα στο πρωτεάκι μου, αφού ακόμα δεν ξέρει να τα διαχειρίζεται;

Στην πρώτη τάξη φοιτούν παιδιά που δεν ξέρουν ακόμη πώς να διαχειρίζονται τα χρήματα. Θα έλεγα πως οι πρώτες εβδομάδες μπορούν να αφιερωθούν στην προετοιμασία του παιδιού για να πηγαίνει στην καντίνα του σχολείου. Άρα, χρειάζεται να παίρνει μαζί του το φαγητό και τα σνακ του στην αρχή.

Μπορείτε να αρχίσετε να πηγαίνετε μαζί με το παιδί στον φούρνο, για παράδειγμα, κι όταν θα αγοράζετε κάτι μικρό, να δίνετε σε εκείνο τα λεφτά για να πληρώσει. Μετά να συζητάτε μαζί του για το πόσα δώσατε και πόσα ρέστα πήρατε πίσω.

Συνήθως στο σχολείο δίνεται ένας τιμοκατάλογος με όλα τα προϊόντα που διαθέτει η καντίνα. Εσείς, μπορείτε να συζητήσετε με το παιδί σας για το πόσα θα του δίνετε και τι μπορεί να παίρνει με αυτό το ποσό. Θα ήταν καλό να συζητήσετε μαζί με το παιδί και το ποια φαγητά θεωρείτε εσείς πως είναι πιο υγιεινά, οπόταν αυτά να αποτελούν τις επιλογές του!

  1. Τι γίνεται αν πλησιάσει κάποιος κακοπροαίρετα το παιδί μου, την ώρα που οι πόρτες του σχολείου είναι ανοικτές ή μετά όταν σχολάσουν, αν τύχει να αργήσω να το παραλάβω;

Συνήθως, η προδημοτική και η πρώτη τάξη βρίσκονται σε χώρο κοντά στο γραφείο των δασκάλων και του διευθυντή. Κατά την περίοδο της πρώτης τάξης οι εκπαιδευτικοί είναι οι τελευταίοι που θα φύγουν από την τάξη, έτσι τα παιδιά σας θα είναι μαζί τους. Αρχικά, μέχρι το παιδί να συνηθίσει στο καινούριο του περιβάλλον, θα πρότεινα να μην τα παίρνετε στο σχολείο πολλή ώρα πριν κτυπήσει το κουδούνι.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να τα πλησιάσει κάποιος κακοπροαίρετα, δυστυχώς αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε εντελώς. Είναι, όμως, κάτι που χρειάζεται να διδάξουμε στα παιδιά μας. Δηλαδή, να μιλούν στα άτομα που ξέρουν, να μην παίρνουν δώρα ή να μιλούν σε άτομα που δεν γνωρίζουν, να ξέρουν το τηλέφωνο της μαμάς ή του μπαμπά για να τηλεφωνήσουν αν χρειαστεί. Προσέξετε, όμως, να μην τρομοκρατήσετε τα παιδιά σας. Συζητήστε το ήρεμα και χωρίς να έχετε ή να αφήνετε να φανεί ότι εσείς έχετε άγχος.

  1. Πρέπει και οι δύο γονείς να εμπλακούν στο σχολικό διάβασμα ή είναι ευθύνη που πρέπει να αναλάβει μόνο ο ένας;

Η ανατροφή του παιδιού είναι ευθύνη και των δύο γονέων. Κατά συνέπεια την ευθύνη την έχουν και οι δύο γονείς σε ό,τι αφορά το παιδί τους. Ακόμα και αν ο ένας από τους δύο θα είναι δίπλα στο παιδί για να διαβάσουν, αυτό δεν σημαίνει πως ο άλλος γονέας δεν έχει ευθύνη.

Ευθύνη δεν σημαίνει μόνο να διεκπεραιώνεται μια δραστηριότητα, αλλά ειδικά στην περίπτωση του διαβάσματος σημαίνει: στάση για το διάβασμα, συζήτηση για το σχολείο/μαθήματα/εκπαιδευτικά θέματα, ενδιαφέρον για την επίδοση/ολοκλήρωση μαθημάτων και διαθεσιμότητα για να προσφέρει βοήθεια σε περίπτωση που θα χρειαστεί.

Το παιδί χρειάζεται να ξέρει πως και οι δύο του γονείς ενδιαφέρονται για αυτό το θέμα και πως έχουν θετική στάση για το διάβασμα, παρόλο που μπορεί μόνο ο ένας γονέας να διαθέσει πρακτικά χρόνο για να διαβάσει μαζί του.

 

Εγγραφείτε στο newsletter δωρεάν για να ενημερώνεστε για όλες τις δράσεις και τα νέα μας